Blog

Munkásszállás – milyen terhet jelent ez a munkáltatóra nézve?

Munkásszállás – milyen terhet jelent ez a munkáltatóra nézve?

Egyre több munkavállaló keres munkát a lakóhelyétől viszonylag távol. Ebben az esetben a munkavállalónak szüksége van munkásszállásra.

Vajon milyen költséget jelent a munkavállaló költségeinek megtérítése egy munkásszállás esetén?

A munkáltató által a munkavállaló részére biztosított munkásszállás részben vagy egészben térítésmentes, abban az esetben ez a juttatás adóköteles, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan a munkáltató tulajdonában van vagy sem.
Szintén munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül az is, ha a munkavállaló bérli vagy a munkáltató által fizetett albérleti hozzájárulással fizeti a bérleményt.

Milyen esetben mentesülhet még a munkáltató az adófizetés alól?

Amennyiben a juttatás nem készpénzben valósul meg úgy már a jövedelemből való levonás is nehézkes lehet. Ilyen esetben a törvény úgy rendelkezik, hogy a munkáltató a vele munkaviszonyban álló magánszemély részére az általa kifizetett (juttatott) bevételt terhelő adóelőleget akkor is köteles megállapítani, ha annak a bevételből történő levonására bármely okból nincs lehetőség. Ekkor a munkáltató a magánszemély helyett a megállapított adóelőleget megfizeti, és a magánszeméllyel szembeni követelésként nyilvántartásba veszi.

Nem minősíthető munkásszállásnak például egy szállodában történő elhelyezés, de adott esetben egy panzióban vagy szállodában bérelt kifejezetten munkásszállás céljából minősített szállás adómentesen finanszírozható.

Kérdése merült fel? Forduljon hozzánk bizalommal, készséggel válaszolunk minden felmerülő kérdésére!

Kapcsolódó cikkeink

Összehasonlítás

Adja meg a keresett szót vagy kifejezést