Blog

Külföldi vendégmunkások – kell-e félnünk tőlük?

Külföldi vendégmunkások – kell-e félnünk tőlük?

Az utóbbi hónapokban egyre több külföldi, akár Európán túli vendégmunkás érkezik hazánkba.
Külföldi vendégmunkások esetén a minősített magyar munkaerő kölcsönző cégeknek garanciát kell vállalni a Magyarországra érkező személyekért. A hazánkba érkező Fülöp- szigeteki vendégmunkásokkal például kifejezetten elégedettek a magyar munkaadók. Véleményük szerint a munkavállalók tisztelettudók, jó kedélyűek, szívesen ismerkednek a magyar kultúrával, a helyi szokásokkal.

A Magyarországra érkező külföldi vendégmunkások nem a magyar állampolgárságú munkavállalók elől veszik el a munkalehetőséget, így ez miatt nem kell tartani tőlük. Jelenlétük hiánypótló, mivel a magyar munkaerőpiacról több, mint 100.000 ember hiányzik. A mai magyar gazdaságnak égető szüksége van ezekre a munkavállalókra.

A zsilipfunkcióként működő szabályozás pedig lehetővé teszi, hogy ha szükség van az adott szakmában külföldi munkásokra, akkor fel lehet húzni a zsilipet, ha pedig van elég magyar szakember, akkor le lehet engedni, megállítva a munkaerő bevándorlását. Kizárólag a meghatározott hiányszakmákban van lehetőség vendégmunkások bevonására, de ha hirtelen sok magyar jelentkező tűnne fel, akkor őket és nem a külföldieket kellene alkalmazni.
Tehát a jelenleg érvényben lévő zsilipszabályok maximálisan képesek biztosítani a magyar kontra külföldi munkaerő közötti egyensúlyt, így aggodalomra semmi ok, a magyar munkavállalók elől továbbra sem foglalják el a külföldről érkező vendégmunkások a megélhetőségi lehetőségeket.

Kapcsolódó cikkeink

Összehasonlítás

Adja meg a keresett szót vagy kifejezést