Blog

Külföldi vendégmunkások, akik jó eséllyel enyhíthetik a magyar munkaerő hiányt

Külföldi vendégmunkások, akik jó eséllyel enyhíthetik a magyar munkaerő hiányt

Mostanra már 17 Unión kívüli országból érkezhetnek Magyarországra vendégmunkások.
A magyar munkáltatóknak ez minden bizonnyal pozitív hír, hiszen ezzel talán valamelyest enyhülhet a magyar munkaerő hiány. A problémát véglegesen ez a néhány 10.000 vendégmunkás ugyan nem oldja meg, de átmenetileg mégis sok magyar vállalkozást kisegíthet a kormány erre irányuló döntése.

A 2022-es első negyedévi KSH adatok szerint több, mint 86.000 munkahely maradt betöltetlen hazánkban. Ez bizony közel 40 %-al magasabb érték, mint a 2021-es éven nyilvánosságra hozott adatok szerinti mutató.
A 2022-es év 2. negyedévére vonatkozó számok sem kecsegtetőbbek az előzőnél, tehát elmondhatjuk, hogy nem történt pozitív változás a munkaerő piacon. A 2022-es évben elinduló gazdasági válság és a még mindig erősen jelen lévő munkaerő hiány csak tetézi magyar vállalkozói szféra nehézségeit. A szomszédos Ukrajna és Szerbia mellett további Unión kívüli országok munkavállalói jöhetnek hazánkba Oroszországból, Mongóliából, a Fülöp- szigetekről, Brazíliából és Kolumbiából. Ezen országokból érkező vendégmunkások a magyar állam jóvoltából gyorsított eljárás keretében juthatnak hozzá a szükséges dokumentumokhoz.

Kapcsolódó cikkeink

Összehasonlítás

Adja meg a keresett szót vagy kifejezést