Blog

Jöhetnek a vendégmunkások – Versenyelőnyben a magyar gazdaság

Jöhetnek a vendégmunkások – Versenyelőnyben a magyar gazdaság

A hazánkba érkező vendégmunkások jelentős versenyelőnyhöz juttathatják a magyar gazdaságot. Juhász Csongor szerint, ha megfelelően vonunk be külföldi munkaerőt a növekedés fenntartása érdekében, azzal jókora előnyre tehetünk szert a régióban. Jelenleg még közel 500.000 külföldi vendégmunkás munkájára van szükség Magyarországon ahhoz, hogy kielégítse a gazdasági munkaerő igényeket.

Hazánkban jelenleg körülbelül 100.000 külföldről érkező vendégmunkás dolgozik, amit régiós szinten még további 200-300.000 fővel kellene emelni ahhoz, hogy a jelenleg fennálló munkaerőhiányt tompítsa.

Összehasonlítás képen a hozzávetőleg azonos munkaerőpiaccal rendelkező Csehországban jelenleg több, mint 700.000, a szomszédos Ausztriában pedig 1.000.000 vendégmunkás veszt részt a helyi gazdaság növekedésében. Más országokhoz hasonlóan Magyarország is szenved a munkaerőhiányban, ami azt eredményezte, hogy már nemzetközi verseny folyik a vendégmunkásokért.

Hiába lenne olcsóbb és egyszerűbb megoldás magyar munkaerőt alkalmazni, erre sajnos sok területen nincs lehetőség. Mindez akár a magyar munkavállalók védelmét is szolgálhatja, hiszen ha nincs elegendő munkaerő, számos vállalat dönthet úgy, hogy működését munkaerő szempontjából kedvezőbb régióba helyezi át. Így egy vendégmunkás akár három magyar munkahely megmaradásához is hozzájárulhat.

Kapcsolódó cikkeink

Összehasonlítás

Adja meg a keresett szót vagy kifejezést