Blog

Fogynak a betöltetlen állások, nehéz hónapok várnak a gazdaságra!

Fogynak a betöltetlen állások, nehéz hónapok várnak a gazdaságra!

Rohamosan csökken Magyarországon a nemrég még óriási méreteket öltő munkaerő hiány. A munkanélküliek számának csökkenése egyenesen arányos azzal, ahogy az elmúlt hónapokban lassul a gazdaság.

Az előre megjósolt recesszió közeledtével fogynak a betöltetlen állások és ha most még nem is látszik, de kezd emelkedni a munkanélküliek száma. Ha költségcsökkentésről van szó a vállalatok eddig a legutolsó esetben lépték meg a létszámbeli leépítést. Mostanság viszont ahogy a cégek szembesülnek a kereslet csökkenésével és ehhez még hozzájönnek az új árazású energia számlák sajnos egyre több vállalat kényszerül arra, hogy a túlélés reményében elbocsájtsa alkalmazottainak egy részét. Ezzel a lavinával elkerülhetetlenné válik a munkanélküliségi ráta emelkedése.

Nézzük meg, hogy néz ki ez számokban kifejezve:

A 15–74 éves munkanélküliek száma 7 ezer fővel, 184 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal, 3,8%-ra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 98 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 3,8%-ra emelkedett.
A női munkavállalóknál a munkanélküliek száma 86 ezer főt tett ki, a munkanélküliségi ráta pedig 0,2 százalékponttal, 3,8%-ra csökkent.
A 15–24 éves munkanélküliek száma 34 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,0 százalékponttal, 10,9%-ra mérséklődött, ennek ellenére az összes munkanélküli 18,5%-a közülük került ki. A 25–54 éves korosztály 3,4%-os munkanélküliségi rátája 0,2 százalékponttal, míg az 55–74 éveseké kismértékben (0,1 százalékponttal), 2,8%-ra emelkedett.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,0 hónap volt, a munkanélküliek 31,0%-a legalább egy éve keresett állást. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 3,6%-kal, 234 ezer főre csökkent.

Kapcsolódó cikkeink

Összehasonlítás

Adja meg a keresett szót vagy kifejezést